MİS KOKULU YEMEKLER................

Kekik:Et, ızgara, sebze ve balıklarda kullanılır. Özellikle çorbalarda nane gibi kekik de bolca yer alır.
Kimyon:Genel olarak toz halinde kullanılmaktadır. Türk mutfağında köftelerde, bazı et yemeklerinde ve sucuk yapımında kullanılır.
Köri:Kimyon, biber, zerdeçal, kişniş, karanfil, kakule, zencefil, hintcevizi, demirhindi ve acı kırmızı biberden oluşan bir baharat karışımıdır. Özellikle tavuk etine çok yakışır.Patates kızartmasına çok yakışır..
Mercanköşk:Kekiğe çok yakın bir ottur. Salatalarda başka et ve sebze yemeklerinde de kullanılır. Genellikle pişmesine yakın yemğe konu. Sindirimi kolaylaştırıcı bir etkisi olduğu için av etleri gibi sindirimi zor yemeklerde vazgeçilmezdir.
Muskat (küçük Hindistan cevizi)Kullanılan kısmı tohumudur. Itırlı bir tada ve kokuya sahip olan muskat çok sert olduğu için rendelenmiş olarak da satılır. Antiseptik, iştah açıcı, mide ve kalbi kuvvetlendirici, safra taşlarının eritici özelliği vardır. Buharda pişen et yemeklerine azıcık katıldığında hoş bir lezzet verir.
Rezene:Anason kokulu bir ot. Yaprakları deteotuna benzeyen, kökü de sümbül soğanını andıran bu bitkinin yemeği ve salatası yapılır.
Safran:Kullanıldığı yemeğe sapsarı bir renk verir. Keskin ve hafif acımsı bir tadı vardır. Bazı balık ve deniz mahsulleri yahnilerinde, pilavlarda ve sütlü, pirinçli tatlılarda kullanılır. Zeytinyağında erimez. Safrandan, zerde adı verilen bir tatlı da yapılır.
Sumak:Toz haline getirilerek kullanılmaktadır. Ekşimsi bir tadı vardır. Kebaplara ve bazı salatalara ekşilik vermek için kullanılır.

Yorumlar