ÇİLEK REÇELİ

Kahvaltıların değişmez lezzeti: Reçel
Hiçbir şey evde yapılan yiyeceklerin yerini tutmaz. Çünkü içine ne koyduğunuzu nasıl yapıldığını bilirsiniz. İşte bu nedenle eski zamanlardan beri sabah kahvaltısının vazgeçilmez yiyeceklerinden biri olan reçeller hala gözde. Hazırlarına göre daha taze ve lezzetli olan ev yapımı reçelleri yapmak aslında çok kolay. İşte size en güzel meyvelerden reçel tarifleri…
Ancak bunun öncesinde reçellerinizi uzun süre aynı lezzet ve görüntüde korumak için bazı kurallara uymanız gerektiğini unutmamalısınız;
Reçel yapmak için mümkün olduğu kadar taze ve olgun meyveleri seçin. En ufak bir çürükleri olmadığından da emin olun.
Kayısı, elma, armut, ayva, mandalina, incir, portakal gibi meyveler ile sebzelerden patlıcan ve kabak reçelleri, şekerden yapılmış şurup içerisinde pişirerek, çilek, vişne, erik, şeftali, gül reçelleri ise; meyvelerin toz şekerle bir gece bekletip, meyvenin kendi suyu ile pişirerek yapmalısınız.
Reçeli kaynarken tahta kaşıkla karıştırın.
Reçel kaynarken üzerinde oluşan köpükleri, kaynama bittiğinde sıcak suya batırılmış madeni bir süzgeçle alabilirsiniz.
Reçelinizi çabuk bozulmaması için, sıcak ve iyice kurulanmış kavanozlara üzeri hava geçirmeyen bir kağıt veya naylonla örterek koyabilirsiniz. Çok sıcak olmayan havadar bir yerde korumalısınız.
Reçel kaynatılırken şeker miktarı ne çok fazla, ne de az olmalıdır. Her iki halde de reçel sulanarak bozulur, şekerlenir, küflenir. Reçeli kaynatırken şurubun kıvama gelip gelmediğini, küçük bir tabak içindeki soğuk suya, şuruptan birkaç damla damlatarak anlayabilirsiniz. Şurup damlaları suyun içinde yayılmayıp top top durursa kıvama gelmiş demektir.
Reçellerde kullanılan şekerin kristalize olmaması için, 1 limonun suyu veya 1 gram limon tuzu ekleyerek bunu önleyebilirsiniz.
Reçelin piştiğini meyvelerin şeffaflaşıp, cam bir görünümde olmasından anlayabilirsiniz.







Çilek reçeli
Malzemeler

1 kg. çilek
1 kg. toz şeker
1 çay kaşığı limon suyu
Yapılışı: Çileklerin saplarını temizledikten sonra iyice yıkayın ve ikiye kesin. 500 gr. toz şekerini üzerlerine serpin. Ardından limon suyunu da katın ve bir tencerede kaynamaya bırakın. Kaynama sırasında oluşacak köpüğü bir kaşık yardımıyla alın. Piştikten sonra 3 dakika boyunca iyice kaynatın. Sıcakken kavanozlara koyup, kapaklarını sıkıca kapatın ve ters çevirin. 5 dakika ters durumda dinlendirin ve ardından normal haline çevirin.


Reçel tariflerinin devamı gelicek....................

Yorumlar