16 Ekim 2011

HÜNKAR BEĞENDİ



Bu sefer tariften önce yemeğin adının nasıl ve ne zaman çıktını paylaşmak istedim.Geçenlerde nette gazete de görmüştüm hikayeyi.

Hikâye 1869’da Beylerbeyi sarayında geçiyor. Kahramanlarımız III. Napolyon’un karısı İmparatoriçe Ojeni ile o devirde tahtta bulunan Osmanlı padişahı Abdülaziz. 1867 yılında Fransa’yı ziyaret eden padişah karşılığında İmparator ve eşini sarayına davet eder.

Devlet işlerinin yoğunluğu nedeniyle İmparator III. Napolyon gelemez ve davete yalnızca İmparatoriçe icabet eder. İstanbul’a gelirken, yanında ahçısını da getirir ve Beylerbeyi sarayında misafir edilir. Sarayın mutfağında Türk ahçılarla birlikte yemek yapan Fransız ahçı bir gün “Beşamel” sosu hazırlar.
Bu yeni sos, o sırada hemen yanında patlıcanı közleyen, ezerek patlıcan salatası hazırlayan Türk ahçının ilgisini çeker. Hazırladığı “beşamel” sosa közleyip ezdiği patlıcanları ekler. Tadına bakar, beğenir, bu yemeği kuzu etinin yanında hünkâra sunmaya karar verir. Padişah yeni yemeği pek beğenir.
O günden sonra bu yemeğin adı “Hünkâr Beğendi” olmuştur. :)

Malzemeler:
Beşamel sos malzemesi:
    • 3-4 patlıcan
    • 3 çorba kaşığı un
    • 4 çorba kaşığı tereyağı
    • 2 su bardağı süt
    • 1 tatlı kaşığı tuz

  • Et malzemesi:
    • 1/2 veya 1 kg kuzu eti, şeritler halinde kesilmiş
    • 2 orta boy kuru soğan
    • 1 çorba kaşığı un
    • 1 yemek kaşığı domates salçası veya 2 orta boy domates
    • tuz
    • karabiber
Yapım aşamasına önce 2 baş soğan ince ince doğrayalım. 750 gr kuşbaşı koyun eti ile tencereye koyup; Kapağı kapalı olarak kısık ateşte kendi suyu ile 40-45 dakika pişsin. Domates doğrayalım küçük , tuz, karabiber, bir bardak su ete eklenip pişirmeye devam etsin.. Etler tamamen yumuşayınca ateşten alalım. Diğer taraftan, 6 adet patlıcan (tercihen bostan) közleyelim, kabukları soyulup ince ince doğrayalım.
 Un, tereyağında kokusu hafifleyene kadar kavuralım , süt ü ekleyelim, 2-3 dakika pütürsüz olana kadar çırparak kısık ateşte pişirelim.. Patlıcanlar ve rende kaşar peyniri de katalım.

Geniş bir servis tabağına alınan patlıcan beğendinin ortasına pişmiş eti koyalım, birlikte sıcak olarak servis yapılır.

Afiyet Olsun...............

Hiç yorum yok:

Paylas