28 Şubat 2015

ZEYTİNYAĞLI KURU PATLICAN DOLMASI


Malzemeler
  • 2 su bardağı pirinç
  • 1 iri soğan
  • 3-4  diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • Yarım yemek kaşığı da biber salçası
  • 1 büyük çay bardağı zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı kuru nane
  • Yarım tatl kaşığı  karabiber
  • Yarım demet dereotu
  • Yarım demet maydanoz
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1 Yemek kaşığı sumak (ekşiyi çok sevmiyorsanız miktarı azaltın.)
  • Tuz
Ve tabi Kuru patlıcan :)


Öncelikle Pirinci bir kapta yıkayıp suyunu süzelim.Sıcak suyla ıslatalım.Patlıcanları  kaynayan suya atıp haşlayın. Yaklaşık bir 7-8 dk haşlanması yetiyor.Eğer çok haşladıysanız soğuk suya ata bilirsiniz.

Bu arada Soğan, sarımsak, dereotu ve maydanozu küçük  küçük doğrayın veya ronda dan geçirin.Islattığımız pirinci süzelim ve Salça yağ ve baharatlarını ekleyip yoğuralım.

Patlıcanların içine dolu dolu bir yemek kaşığı malzeme iyi geliyor.Çok dolmaması lazım.Ucu boş kalmalı.Uçları birbirine yapıştıralım. Tenceremize yerleştirelim.Üzerine biraz zeytinyağ ve nar ekşisi gezdirin Hem parlak hem biraz daha ekşi oluyor.

Dolmaların üstünü geçmeyecek kadar su koyup kısık ateşte pirinçler pişene ve patlıcanlar yumuşayıncaya kadar pişirelim.Suyu azaldıkça sıcak su takviyesi yapa bilirsiniz.

P.S : içiniz kalsa da dondurucuda saklıya bilirsiniz.

Afiyet olsun.....


Hiç yorum yok:

Paylas