ETLİ YAPRAK SARMA





Malzemeler:

1 kg taze asma yaprağı
1 kilo orta yağlı kıyma
1 çay bardağı pirinç
1 çay bardağı ince bulgur
1 adet büyük boy kuru soğan
1 çorba kaşığı domates salçası
2 çorba kaşığı margarin
Tuz, karabiber, kimyon, toz kırmızı biber, kuru nane

Üzerine:
1 adet domates rendesi
2 çorba kaşığı tereyağı

Yapılışı:  Büyük bir tencereye su koyup kaynatın. Taze asma yapraklarını yıkadıktan sonra tencereye koyun ve rengi değişip, sap kısımları kolayca kopana kadar haşlayın. Haşlanan yaprakları soğuk su dolu bir kaba atın.Sularını süzdürün ve saplarını koparın.
İç malzemeyi hazırlamak için kıymayı büyük bir kaseye koyun. Üzerine ince doğranmış ya da rendelenmiş kuru soğan, yıkanıp suyu süzülmüş pirinç, ince bulgur, salça, tuz ve baharatları koyup çok kısa süre yoğurun.

Yaprakların damarlı tarafı yukarı gelecek şekilde elinize veya tabağınıza alın. Dolma içinden bir miktar alıp, yaprağın enine, uzunlamasına koyun. Yaprağın kenarlarını iç malzemesinin üzerine kapatın, sonra üstten aşağıya doğru rulo yapın.
Sarmayı koyacağımız tencerenin dibine iki kat asma yaprağı serin. Üzerine sardığınız yaprakları sıralayın. Biraz tuz serpin, domates rendesini yayın ve kenarlardan 1 su bardağı su dökün. En üste tereyağı minik parçalara bölüp üstüne paylaştırın.Tencerenin kapağını kapatıp önce orta ateşte, kaynayınca çok kısık ateşte pişirin. Pişip pişmediğini yaprağın renginden yada yaprağı ikiye böldüğünüzde pirinç'in durumundan anlarsınız. Ara ara suyunu kontrol ederek gerekirse azar azar sıcak su ilave edebilirsiniz.
Afiyet Olsun...

Yorumlar